Dieta według grupy krwi
Z pewnością niejednokrotnie próbowaliście już różnego rodzaju diety żywieniowej. Jedni chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, inni przybrać na wadze, jeszcze inni - cieszyć się dobrym samopoczuciem. Jaki by nie był obrany cel, dążymy do jego realizacji. Największy problem - to wybór odpowiedniej diety. Możliwości jest wiele. Pytanie tylko, która będzie najlepsza dla nas?Jedną z najbardziej popularnych metod jest dieta według grupy krwi. Dieta ta opracowana została przez Jamesa D’ Adamo i jego syna Petera D’Adamo. Założeniem diety jest stwierdzenie, że każdy człowiek jest inny. Głównym czynnikiem wpływającym na różnorodność wśród ludzi jest ich grupa krwi. Odżywianie się zgodnie z grupą krwi zagwarantuje nam:- uniknięcie wiele chorób, takich jak cukrzyca I i II stopnia
- zabezpieczenie się przed różnymi dolegliwościami, jak zaburzenia procesu trawiennego (powodującego wzdęcia), zwolnienie tempa przemiany materii (osłabienie procesu produkcji insulin), zaburzenie równowagi hormonalnej (powodujące zatrzymanie wody w organizmie), czy zapalenie wyściółki przewodu pokarmowego
- zwalczanie chorób, poprzez wpływ na system immunologiczny
- tracenie zbędnych kilogramów, bez obcinania wartości energetycznej diety. Gdy z naszego „menu” zlikwidujemy żywność toksyczną dla nas, organizm przede wszystkim stara się wypłukać toksyny. Owe substancję znajdują się między innymi w tkance tłuszczowej. Podczas pozbywania się toksyn, eliminujemy również tłuszcz. Substancje toksyczne wyhamowują metabolizm; gdy maleje ich ilość w organizmie, metabolizm wraca do normy, często działając sprawniej niż wcześniej!Autorzy twierdzą: “Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na twój bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką spalasz kalorie, na reakcje na stres i może nawet ma wpływ na osobowość”.
Dlaczego grupa krwi jest taka ważna?
Grupa krwi jest kluczem do układu odpornościowego! Kontroluje ataki wirusów, bakterii infekcji, związków chemicznych, stresów i innych intruzów.
System odpornościowy (immunologiczny - od łacińskiego słowa immus - określenie miasta w Imperium Rzymskim, od którego nie żądano płacenia podatków) wyposażony został w markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się w komórkach organizmu. Ich właściwością jest określanie, czy substancja w organizmie jest obca, czy też nie. Każda forma życia posiada unikatowy antygen. Do jednych z najpotężniejszych należy właśnie ten, który określa grupę krwi. Kiedy układ odpornościowy wychwytuje obcy antygen (obce ciało np. z bakterii), w pierwszej kolejności wyszukuje antygen Twojej grupy krwi, aby uzyskać informację, czy napotkany intruz to przyjaciel czy wróg.
Grupy krwi i Antygeny
Wyróżniamy 4 grupy krwi:
0 - jest to najstarsza grupa krwi (prawdopodobnie pierwsi posiadacze pojawili się około 40 tys. lat p.n.e. Posiadają silny i agresywny układ odpornościowy, gotowy do niszczenia każdego - zarówno „przyjaciela”, jak i „wroga”.
A - rozwinęła się we współczesnym rolnictwie ( pierwsi posiadacze pojawili się na bliskim wschodzie i Azji pomiędzy 25000 a 15000 rokiem p.n.e.
B - wyłoniła się podczas migracji ludności na północ, na chłodniejsze i surowsze terytoria (migracja ras z Afryki do Europy, Azji i obu Ameryk). Rozwinęła się między 10000 a 15000 rokiem p.n.e. w rejonie Himalajów.
AB - współczesna adoptacja (wymieszanie się), jest wynikiem przemieszczania się odmiennych grup, występuje rzadko, charakteryzuje się nią mniej niż 5% populacji.
Dla każdej z danych grup krwi, są przepisane odpowiednie antygeny.
- Grupa A - antygen A
- Grupa B - antygen B
- Grupa 0 - brak antygenu
- Grupa AB - antygen A i B
Antygeny składają się z długich łańcuchów cukru zwanego fukozą, który sam tworzy najprostszą z grup krwi - O. Pierwsi odkrywcy dali jej symbol O. Ta antena służy jako baza dla innych grup krwi:
- Grupa A powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-acetylogalaktozaminą.
- Grupa B powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-galaktozaminą.
- Grupa AB opiera się na fukozie oraz dwóch cukrach (N-acetylogalaktozaminie i N-galaktozaminie)
Rola przeciwciał
Antygeny tworzą przeciwciała do danego antygenu. Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego. Ich rolą jest atakowanie oraz swoiste oznakowanie obcego antygenu. Celem danej reakcji jest zniszczenie obcej substancji. Gdy przeciwciało napotyka obcy antygen (np. mikroba), zachodzi reakcja zwana aglutynacją (zlepianiem). Przeciwciało przyłącza (zlepia) się do antygenu wirusa, czyniąc go bardzo lepkim. Sklejone ze sobą grupy, są bardzo łatwe do usunięcia z organizmu.
- Grupa A - przeciwciała przeciw B
- Grupa B - przeciwciała przeciw A
- Grupa 0 - przeciwciała przeciw A i B
- Grupa AB - nie posiada przeciwciał
Wpływ pożywienia na komórki ciała oraz grupę krwi
Wiele rodzaju pożywienia aglutynuje komórki pewnych grup krwi (w sposób podobny do odrzucania), z kolei dla drugich są obojętne, a nawet korzystne. Oznacza to, że żywność szkodliwa dla jednej komórki może być korzystna dla innej.
Lektyny
Pomiędzy krwią a żywnością zachodzi reakcja chemiczna. Reakcja ta jest częścią dziedzictwa genetycznego, a wiemy to dzięki lektynom.
Lektyny są to bogate i różnorodne proteiny, znajdujące się we krwi. Mają one właściwości aglutynujące, które oddziaływają na krew. Gdyby nie lektyny, organizmy nie mogłyby przyłączać się do innych organizmów. Dobry przykładem są bakterie i wirusy. Posiadają lektyny, dzięki którym mogą się przyłączać do śliskich wyściółek śluzówkowych żołądka, powodując zaburzenia metaboliczne. Lektyny używane przez wirusy lub bakterie, mogą być wyspecjalizowane na konkretna grupę krwi.
Lektyny występują również w produktach spożywczych. Gdy pewien rodzaj pożywienia zawiera lektyny białkowe, które nie są zgodne z antygenem naszej grupy krwi, kierują się one w określone miejsca (nerki, wątrobę, mózg, żołądek i tak dalej). Gdzie zaczynają zlepiać komórki krwi w danym obszarze, co nie jest korzystne dla nas. Wiele lektyn żywnościowych ma cechy, które są wystarczająco bliskie określonemu antygenowi grupy krwi, aby uczynić go wrogiem dla innej.
W zależności od grupy krwi, działanie lektyn może prowadzić do:
- zapalanie wyściółek przewodu pokarmowego
- zaburzenie procesów trawienia, powodujące wzdęcia
- zwolnienie tempa przemiany materii
- osłabienie procesu produkcji insuliny
- zaburzenie równowagi hormonalnej, powodujące zatrzymywanie wody w organizmie (edemia), zaburzenie pracy tarczycy
- gorsze przyswajanie i wykorzystanie składników odżywczych
Indywidualność grup krwi
Wszyscy nosimy antygeny grup krwi w ich komórkach. Jednakże antygeny te możemy też spotkać w wydzielinach ciała. Poruszają się tam one w swobodny sposób. Osoby z tymi antygenami w wydzielinach określane są mianem „wydzielacza”. Wydzielają oni swoje antygeny grup krwi do płynów ustrojowych, takich jak ślina, śluz, czy nasienie. U tych osób można określić ich grupę krwi poprzez badanie płynów ustrojowych. Jednak około 10 procent społeczeństwa nie ma zdolności wydzielania do płynów ustrojowych antygenów grup krwi. Zostali oni nazywani „niewydzielaczami”.
Poziom wydzielania może mieć duży wpływ na charakterystykę układu odpornościowego i wiąże się z szeroka gamą chorób oraz zaburzeń metabolicznych. Dzięki wydzielaniu antygenów grup krwi do płynów ustrojowych, tworzymy barierę odpornościową. Możemy zlokalizować obce ciało przed jego wtargnięciem do krwi. Przy okazji, chroni nasz organizm przed bakteriami, zanieczyszczeniami środowiska oraz innymi niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Przykładem są antygeny zawarte w ślinie, a lektyny w pożywieniu. System odpornościowy znacznie wcześniej wyczuje obce substancję, które wtargnęły wraz z pokarmem - jeszcze przed strawieniem i dostarczeniem ich do krwi.
Niewydzielacze są znacznie bardziej narażeni na atak obcych substancji, towarzyszącym przy tym infekcjami oraz chorobami o podłożu immunologicznym. Mają również problemy z usuwaniem owych substancji szkodliwych za swoich tkanek. Niewydzielacze są bardziej zagrożeni takimi chorobami jak cukrzyca I i II stopnia, infekcja dróg moczowych, czy choroby autoimmunologiczne.
Jak widzimy, pożywienie odpowiednie dla osoby z grupą krwi A, może być nieodpowiednie dla drugiej z tą samą grupą!
Przykładem może być wpływ statusu wydzielacza na obecność enzymów trawiennych oraz hormony. Badania dowiodły, że około 10% osób stosujących dietę odpowiednią dla grupy krwi A, mają problemy z zalecaną wysoką zawartością węglowodanów. Dotyczy to ludzi o charakterze niewydzielających, ponieważ osoby te źle tolerują wysoką dawkę węglowodanów. Problem ten jest spowodowany przez insulinoodporność. Dlatego też zaleca się ograniczenie ich ilości, wyrównując wartość kaloryczną białkiem.
Jedz zgodnie ze swoją grupa krwi
Spożywając wybraną żywność dla naszej grupy krwi, unikniemy wszelkiego rodzaju problemów zdrowotnych. Dodatkowo wpłyniemy na polepszeniu stanu fizycznego oraz psychicznego. Autorzy przestrzegają przed stosowaniem ich diety w 100 procentach. Dieta ta jest jednym z wielu czynników wpływających na nasz metabolizm. Organizm ludzi jest w stanie wyrobić tolerancję na pewne rodzaje lektyn, poprzez ich nadmierne spożywanie przez dłuższy okres czasu. Również pewne choroby mogą wpłynąć na utrudnienie w stosowaniu danego programu żywnościowego.
Dobrym przykładem jest grupa krwi 0. Grupa ta funkcjonuje najlepiej na diecie z dużą zawartością białka oraz tłuszczu. Z produktów mięsnych zalecane są dla nich czerwone i tłuste. Lecz przy niskim poziomie soku żołądkowego lub problemach z cholesterolem, dieta ta nie wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. W końcu każdy z nas jest inny!
Dlatego też, przed podjęciem jakiejkolwiek diety, należy skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem.
- zabezpieczenie się przed różnymi dolegliwościami, jak zaburzenia procesu trawiennego (powodującego wzdęcia), zwolnienie tempa przemiany materii (osłabienie procesu produkcji insulin), zaburzenie równowagi hormonalnej (powodujące zatrzymanie wody w organizmie), czy zapalenie wyściółki przewodu pokarmowego
- tracenie zbędnych kilogramów, bez obcinania wartości energetycznej diety. Gdy z naszego „menu” zlikwidujemy żywność toksyczną dla nas, organizm przede wszystkim stara się wypłukać toksyny. Owe substancję znajdują się między innymi w tkance tłuszczowej. Podczas pozbywania się toksyn, eliminujemy również tłuszcz. Substancje toksyczne wyhamowują metabolizm; gdy maleje ich ilość w organizmie, metabolizm wraca do normy, często działając sprawniej niż wcześniej!Autorzy twierdzą: “Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na twój bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką spalasz kalorie, na reakcje na stres i może nawet ma wpływ na osobowość”.
Dlaczego grupa krwi jest taka ważna?
Grupa krwi jest kluczem do układu odpornościowego! Kontroluje ataki wirusów, bakterii infekcji, związków chemicznych, stresów i innych intruzów.
System odpornościowy (immunologiczny - od łacińskiego słowa immus - określenie miasta w Imperium Rzymskim, od którego nie żądano płacenia podatków) wyposażony został w markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się w komórkach organizmu. Ich właściwością jest określanie, czy substancja w organizmie jest obca, czy też nie. Każda forma życia posiada unikatowy antygen. Do jednych z najpotężniejszych należy właśnie ten, który określa grupę krwi. Kiedy układ odpornościowy wychwytuje obcy antygen (obce ciało np. z bakterii), w pierwszej kolejności wyszukuje antygen Twojej grupy krwi, aby uzyskać informację, czy napotkany intruz to przyjaciel czy wróg.
Grupy krwi i Antygeny
Wyróżniamy 4 grupy krwi:
0 - jest to najstarsza grupa krwi (prawdopodobnie pierwsi posiadacze pojawili się około 40 tys. lat p.n.e. Posiadają silny i agresywny układ odpornościowy, gotowy do niszczenia każdego - zarówno „przyjaciela”, jak i „wroga”.
A - rozwinęła się we współczesnym rolnictwie ( pierwsi posiadacze pojawili się na bliskim wschodzie i Azji pomiędzy 25000 a 15000 rokiem p.n.e.
B - wyłoniła się podczas migracji ludności na północ, na chłodniejsze i surowsze terytoria (migracja ras z Afryki do Europy, Azji i obu Ameryk). Rozwinęła się między 10000 a 15000 rokiem p.n.e. w rejonie Himalajów.
AB - współczesna adoptacja (wymieszanie się), jest wynikiem przemieszczania się odmiennych grup, występuje rzadko, charakteryzuje się nią mniej niż 5% populacji.
Dla każdej z danych grup krwi, są przepisane odpowiednie antygeny.
- Grupa A - antygen A
- Grupa B - antygen B
- Grupa 0 - brak antygenu
- Grupa AB - antygen A i B
Antygeny składają się z długich łańcuchów cukru zwanego fukozą, który sam tworzy najprostszą z grup krwi - O. Pierwsi odkrywcy dali jej symbol O. Ta antena służy jako baza dla innych grup krwi:
- Grupa A powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-acetylogalaktozaminą.
- Grupa B powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-galaktozaminą.
- Grupa AB opiera się na fukozie oraz dwóch cukrach (N-acetylogalaktozaminie i N-galaktozaminie)
Rola przeciwciał
Antygeny tworzą przeciwciała do danego antygenu. Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego. Ich rolą jest atakowanie oraz swoiste oznakowanie obcego antygenu. Celem danej reakcji jest zniszczenie obcej substancji. Gdy przeciwciało napotyka obcy antygen (np. mikroba), zachodzi reakcja zwana aglutynacją (zlepianiem). Przeciwciało przyłącza (zlepia) się do antygenu wirusa, czyniąc go bardzo lepkim. Sklejone ze sobą grupy, są bardzo łatwe do usunięcia z organizmu.
- Grupa A - przeciwciała przeciw B
- Grupa B - przeciwciała przeciw A
- Grupa 0 - przeciwciała przeciw A i B
- Grupa AB - nie posiada przeciwciał
Wpływ pożywienia na komórki ciała oraz grupę krwi
Wiele rodzaju pożywienia aglutynuje komórki pewnych grup krwi (w sposób podobny do odrzucania), z kolei dla drugich są obojętne, a nawet korzystne. Oznacza to, że żywność szkodliwa dla jednej komórki może być korzystna dla innej.
Lektyny
Pomiędzy krwią a żywnością zachodzi reakcja chemiczna. Reakcja ta jest częścią dziedzictwa genetycznego, a wiemy to dzięki lektynom.
Lektyny są to bogate i różnorodne proteiny, znajdujące się we krwi. Mają one właściwości aglutynujące, które oddziaływają na krew. Gdyby nie lektyny, organizmy nie mogłyby przyłączać się do innych organizmów. Dobry przykładem są bakterie i wirusy. Posiadają lektyny, dzięki którym mogą się przyłączać do śliskich wyściółek śluzówkowych żołądka, powodując zaburzenia metaboliczne. Lektyny używane przez wirusy lub bakterie, mogą być wyspecjalizowane na konkretna grupę krwi.
Lektyny występują również w produktach spożywczych. Gdy pewien rodzaj pożywienia zawiera lektyny białkowe, które nie są zgodne z antygenem naszej grupy krwi, kierują się one w określone miejsca (nerki, wątrobę, mózg, żołądek i tak dalej). Gdzie zaczynają zlepiać komórki krwi w danym obszarze, co nie jest korzystne dla nas. Wiele lektyn żywnościowych ma cechy, które są wystarczająco bliskie określonemu antygenowi grupy krwi, aby uczynić go wrogiem dla innej.
W zależności od grupy krwi, działanie lektyn może prowadzić do:
- zapalanie wyściółek przewodu pokarmowego
- zaburzenie procesów trawienia, powodujące wzdęcia
- zwolnienie tempa przemiany materii
- osłabienie procesu produkcji insuliny
- zaburzenie równowagi hormonalnej, powodujące zatrzymywanie wody w organizmie (edemia), zaburzenie pracy tarczycy
- gorsze przyswajanie i wykorzystanie składników odżywczych
Indywidualność grup krwi
Wszyscy nosimy antygeny grup krwi w ich komórkach. Jednakże antygeny te możemy też spotkać w wydzielinach ciała. Poruszają się tam one w swobodny sposób. Osoby z tymi antygenami w wydzielinach określane są mianem „wydzielacza”. Wydzielają oni swoje antygeny grup krwi do płynów ustrojowych, takich jak ślina, śluz, czy nasienie. U tych osób można określić ich grupę krwi poprzez badanie płynów ustrojowych. Jednak około 10 procent społeczeństwa nie ma zdolności wydzielania do płynów ustrojowych antygenów grup krwi. Zostali oni nazywani „niewydzielaczami”.
Poziom wydzielania może mieć duży wpływ na charakterystykę układu odpornościowego i wiąże się z szeroka gamą chorób oraz zaburzeń metabolicznych. Dzięki wydzielaniu antygenów grup krwi do płynów ustrojowych, tworzymy barierę odpornościową. Możemy zlokalizować obce ciało przed jego wtargnięciem do krwi. Przy okazji, chroni nasz organizm przed bakteriami, zanieczyszczeniami środowiska oraz innymi niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Przykładem są antygeny zawarte w ślinie, a lektyny w pożywieniu. System odpornościowy znacznie wcześniej wyczuje obce substancję, które wtargnęły wraz z pokarmem - jeszcze przed strawieniem i dostarczeniem ich do krwi.
Niewydzielacze są znacznie bardziej narażeni na atak obcych substancji, towarzyszącym przy tym infekcjami oraz chorobami o podłożu immunologicznym. Mają również problemy z usuwaniem owych substancji szkodliwych za swoich tkanek. Niewydzielacze są bardziej zagrożeni takimi chorobami jak cukrzyca I i II stopnia, infekcja dróg moczowych, czy choroby autoimmunologiczne.
Jak widzimy, pożywienie odpowiednie dla osoby z grupą krwi A, może być nieodpowiednie dla drugiej z tą samą grupą!
Przykładem może być wpływ statusu wydzielacza na obecność enzymów trawiennych oraz hormony. Badania dowiodły, że około 10% osób stosujących dietę odpowiednią dla grupy krwi A, mają problemy z zalecaną wysoką zawartością węglowodanów. Dotyczy to ludzi o charakterze niewydzielających, ponieważ osoby te źle tolerują wysoką dawkę węglowodanów. Problem ten jest spowodowany przez insulinoodporność. Dlatego też zaleca się ograniczenie ich ilości, wyrównując wartość kaloryczną białkiem.
Jedz zgodnie ze swoją grupa krwi
Spożywając wybraną żywność dla naszej grupy krwi, unikniemy wszelkiego rodzaju problemów zdrowotnych. Dodatkowo wpłyniemy na polepszeniu stanu fizycznego oraz psychicznego. Autorzy przestrzegają przed stosowaniem ich diety w 100 procentach. Dieta ta jest jednym z wielu czynników wpływających na nasz metabolizm. Organizm ludzi jest w stanie wyrobić tolerancję na pewne rodzaje lektyn, poprzez ich nadmierne spożywanie przez dłuższy okres czasu. Również pewne choroby mogą wpłynąć na utrudnienie w stosowaniu danego programu żywnościowego.
Dobrym przykładem jest grupa krwi 0. Grupa ta funkcjonuje najlepiej na diecie z dużą zawartością białka oraz tłuszczu. Z produktów mięsnych zalecane są dla nich czerwone i tłuste. Lecz przy niskim poziomie soku żołądkowego lub problemach z cholesterolem, dieta ta nie wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. W końcu każdy z nas jest inny!
Dlatego też, przed podjęciem jakiejkolwiek diety, należy skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem.
Podobne wiadomości
Indeks glikemiczny - co to jest i z czym to się je
Jak zwiększyć przyrost mięśni - podstawy
Jak trenować by spalić tłuszcz?
Fit & Yummy - testujemy catering dietetyczny z Wrocławia
Cztery nasiona warte uwagi w diecie sportowca
Podobne galerie
Najczęściej czytane
Naturalne spalacze tłuszczu na odchudzanie
Cheat meal czyli oszukany posiłek nie taki straszny
Masło orzechowe - co to jest i jakie wybrać?