Strona główna   »   Dieta i odżywianie   »   Żywność dietetyczna - light, fit, fitness i inne kłamstwa

Żywność dietetyczna - light, fit, fitness i inne kłamstwa

2013-08-26 | Akop Szostak | Tagi: Dieta Spalacze tłuszczu Odchudzanie Aspartam Słodziki
Żywnośœć „Light” to odpowiedźŸ Amerykanów na panującą w stanach epidemię otyłośœci. Głównym winowajcą przybierania na wadze zostały obarczone tłuszcze. Dlatego te produkty posiadają obniżoną jego zawartośœć.

W Polsce po raz pierwszy żywnośœć dietetyczna pojawiła się w roku 1989. Asortyment na dzień dzisiejszy jest bardzo urozmaicony. Każdy znajdzie cośœ dla siebie, zaczynając od czekolad i serków, kończąc na piwie oraz lodach.
Żywność dietetyczna - light, fit, fitness Żywność dietetyczna - light, fit, fitness Żywność dietetyczna - light, fit, fitness
Produkty te mają być zdrowe, dietetyczne i dostarczające wszystkich niezbędnych składników. O taki wizerunek dba sztab ludzi od marketingu. Niestety nie wszystkie produkty okreśœlone mianem „Light” są dietetyczne i zdrowe. Przede wszystkim warto poznać, jaki produkt może zostać okreśœlony mianem „light”.
Żywność dietetyczna - light, fit, fitness Żywność dietetyczna - light, fit, fitness Żywność dietetyczna - light, fit, fitness
Z języka angielskiego light oznacza lekki. Wedle przepisów taka żywnoœść powinna mieć 40% wartoœści kalorycznej w porównaniu z „normalną” wersją. Niestety, nie wszystkie produkty spełniają te kryteria! Producenci, aby ominąć prawo, często używają zamienników słowa „light”. Są one dobierane w odpowiedni sposób, aby utożsamiać się ze zdrowym trybem życia. Między innymi na opakowaniach takiej żywnośœci, możemy znaleźŸć takie hasła jak: fitness, slim lub dietetyczne. Cel producentów zostaje osiągnięty, sprzedaż rośœnie! Ludzie za to wciąż pozostają w przekonaniu, że jedzą zdrowo, lecz niestety nie zawsze tak jest. Dlatego istotne jest, by uważnie czytać etykietę na produkcie.
Czy żywnoœść „Light” jest naprawdę zdrowa?

Poprzez media, producenci żywnoœści coraz cz궜ciej wbijają nam do głów, aby spożywać żywnoœść „light”. Niestety, okazuje się, że nie jest to do końca korzystnym rozwiązaniem. Przede wszystkim w produktach o obniżonej zawartoœści węglowodanów, zostały one zastąpione masą sztucznych słodzików i konserwantów. Najcz궜ciej spotykanym jest aspartam. Jest to jeden z najbardziej popularnych słodzików. Można go znaleźŸć w większoœści napojów gazowanych, gumach do żucia czy słodyczy. Po raz pierwszy w pożywieniu pojawił się w Stanach Zjednoczonych. Do dziśœ wielu ekspertów żywienia jest przeciwnych jego konsumpcji, tłumacząc to negatywnym wpływem na zdrowie.

Aspartam może wywołać migrenę, ślepotę, problemy z układem pokarmowym, zaburzenia w życiu seksualnym. Nieraz nadmierna konsumpcja (w ilośœciach dopuszczalnych jest niegroźŸny!) może prowadzić do niekontrolowanej agresji. Krótko mówiąc - aspartam w nadmiarze jest toksyczny dla organizmu i może prowadzić do nieodwracalnych komplikacji zdrowotnych.

Produkty o obniżonej zawartośœci tłuszczu są pozbawione swoich pozytywnych właśœciwośœci. Mimo, że nadmiar tłuszczu tuczy, to jednak pewna iloœść jest niezbędna do podtrzymania podstawowych czynnoœści życia. Tłuszcze wchodzą w skład błon komórkowych, są Ÿźródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E i K) oraz cholesterolu. Mimo obawy o negatywny wpływ cholesterolu na zdrowie, musimy pamiętać, że jego obecnośœć jest niezbędna dla produkcji hormonów! Podwyższony poziom negatywnej frakcji cholesterolu (LDL) nie zawsze jest skutkiem nadmiaru tłuszczu w diecie.

Węglowodany proste (cukry) tak naprawdę mają większy wpływ na to. Pewne rodzaje tłuszczu, takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (na przykład omega-9, zawarta w oliwie z oliwek), mogą wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL)), przy jednoczesnym podniesieniu pozytywnej frakcji (HDL). Cholesterol również buduje błony komórkowe i jest niezbędny do syntezowania witaminy D.

Produkty o obniżonej zawartośœci tłuszczu zawierają więcej węglowodanów prostych (cukrów) niż ich pełnotłuste odpowiedniki. Wartośœć kaloryczna jest wyrównana, a cukry proste są również bardzo tuczące! Spożywanie takiego produktu mija się z celem! Oprócz tego, że nie dostarczymy niezbędnych składników oraz witamin, nie uda się nam wpłynąć na redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej.

Czy produkty „light” naprawdę odchudzają?

Niestety, wiele badań pokazuje, że spożywanie żywnośœci dietetycznej, nie wpływa pozytywnie na spalanie tłuszczu. Dodatkowo, w większoœści przypadków, wpływa na zwiększenie masy ciała!

Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Purdue przeprowadzili testy na szczurach laboratoryjnych. Przez okres kilku tygodni, Grupa A była karmiona jogurtem słodzonym glukozą o wartośœci odżywczej równej 4 kaloriom na gram. Grupa B z kolei jogurtem słodzonym sacharyną - sztucznym słodzikiem, o zerowej wartoœści energetycznej. Badania zostały opublikowane w czasopiśœmie "Behavioral Neuroscience".

Wyniki pokazały cośœ rewelacyjnego! Zwierzęta karmione sztuczną substancją słodzącą, spożywały znacznie większą iloœść kalorii w ciągu dnia niż grupa karmiona cukrem! Skutkiem było szybsze przybieranie na wadze. Naukowcy tłumaczą, że jest to spowodowane słodzikiem. Sztuczne substancje słodzące zakłócają sygnały głodu i sytośœci. Mimo, że dostarczyliœśmy pożywienie o pewnej wartośœci energetycznej (kalorycznej), mózg nie zarejestrował jej podaży. Wciąż będzie wysyłał sygnały głodu, ponieważ domaga się energii!

Jak widzimy, produkty te nie do końca mogą spełniać nasze oczekiwania. Naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej oraz zachowanie zdrowej sylwetki. Żywnośœć „light” zamiast pomóc, może wręcz zaszkodzić. Dlatego istotne, by przy wyborze produktu uważnie zwracać uwagą na etykietę. Nie dajmy się oszukać!

Prawdziwy produkt dietetyczny powinien zawierać pełny zestaw witamin i minerałów. Wartoœść kaloryczna dla produktów w postaci stałej, nie powinna wynosić więcej niż 40 kalorii na 100 gram. Dla płynu, wartośœć kaloryczna nie przekracza 20 kalorii na 100g. Jeżeli produkt nie spełnia tych kryteriów, nie może zostać okreśœlony mianem „light”.

Na co zwrócić uwagę?

Jeżeli naprawdę zależy wam na sylwetce „fit”, to wystarczy odrobina rozsądku przy zakupach! W waszych koszykach powinny się znaleźŸć produkty:

- Z pełnego ziarna. Są źŸródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na tłumienie łaknienia, są pomocne przy odchudzaniu, zawierają węglowodany złożone i w przeciwieństwie do cukrów prostych, są trawione powoli, dostarczając paliwa wysokiej jakoœści. Dodatkowo na dłużej tłumią głód!

- Z zawartoœścią zdrowych tłuszczy (NNKT). Oprócz wspomnianych wyżej właœciwośœci, NNKT wpływają na ośœrodek głodu i sytośœci. Powodują wydzielanie substancji hamujących apetyt. Dodatkowo przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, poprzez wpływ na mitochondria. Są to „mikroelektrownie”, znajdujące się w mi궜niach. Ich celem jest wytwarzanie energii. W tym celu spalają między innymi kwasy tłuszczowe, pochodzące z tłuszczu podskórnego.

- Bogate w pełnowartoœściowe białko. Białko wpływa na TEF (termiczny efekt pożywienia). Poprzez wzmożoną termogenezę, spalamy więcej kalorii.

- Bogate w witaminy i minerały. Są podstawowymi katalizatorami. Biorą udział w procesach metabolicznych. Ich obecnoœść umożliwia nam pełne spalenie składników odżywczych oraz ich prawidłowe wykorzystanie.

Podstawą jest ruch!

Pamiętajmy, że podstawową drogą do poprawy samopoczucia i wyglądu jest aktywnośœć fizyczna. Zamiast przejśœć na dietę restrykcyjnie ograniczoną w kalorie, wystarczy kilka razy w tygodniu udać się na zajęcia sportowe. Za spalanie tłuszczu odpowiada nie tylko ilośœć kalorii z pożywienia, ale także zapotrzebowanie. Dodatkowa aktywnośœć może zwiększyć nasze zapotrzebowanie do 500 kalorii dziennie. Bez redukowania wartoœści energetycznej, będziemy tracić na wadze! Ograniczenie kalorii powinno być ostatecznoœścią.

Suplementy diety

Suplementy diety (odżywki) nie są lekami! Ich przeznaczeniem jest uzupełnienie braków w diecie. Oczywiste jest, że wszystkie substancje odżywcze powinniśœmy dostarczać z pożywienia. Czasami jednak ich podaż jest niewystarczająca, stwarza więc zagrożenie dla zdrowia. Najcz궜ciej występuje to podczas odchudzania. Przy niskiej podaży kalorii, nie jest możliwe dostarczenie niezbędnej ilośœci składników z diety. Dlatego powinno się uzupełniać braki suplementami! Ich rolą nie jest leczenie chorób, lecz zapobieganie ich powstawianiu.

Warto jednak zachować umiar przy ich spożywaniu! Wystarczy uzupełnić dietę w zestaw witaminowo minerałowy, błonnik oraz zdrowe tłuszcze (Omega 3). Są to podstawowe składniki dobrze zbilansowanej diety, które są najbardziej pomocne przy odchudzaniu oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Okresowo można sięgnąć po produkty, ukierunkowane na redukcję tłuszczu. Przed zakupem warto się skonsultować ze sprzedawcą lub osobistym trenerem.

Podstawą jest zachowanie zdrowego rozsądku i dopasowanie diety do własnych potrzeb. Przy wyborze produktów, oprócz wartoœściami powinniœśmy się kierować preferencjami smakowymi. W końcu nikt z nas nie chce skończyć odchudzania po dwóch tygodniach, gdzie przerwa spowodowana została brakiem ulubionego składnika w diecie i zbyt drastycznym obcięciem wartoœści energetycznej diety (kalorii).
Akop Szostak - mistrz Europy w kulturystyce i trener w First Class Fitness - zapraszamy na fanpage autora na Facebooku https://www.facebook.com/AkopSzostak

Dodaj komentarz

Wpisz kod z obrazka
Aby komentować pod stałym nickiem - zaloguj się / załóż konto.

Zaloguj się

Login Hasło
Zapamiętaj
1

Komentarze do:

Żywność dietetyczna - light, fit, fitness i inne kłamstwa

Komentarze do: Żywność dietetyczna - light, fit...
ps
nie ma złego/dobrego cholesterolu. Cholesterol jest jeden.
2013-11-20 22:29

Podobne wiadomości

Podobne galerie

Najczęściej czytane

Tagi

Najnowsze WIDEO

Nowe GALERIE ZDJĘĆ