Strona główna   »   Dieta i odżywianie   »   Masło orzechowe - co to jest i jakie wybrać?

Masło orzechowe - co to jest i jakie wybrać?

2013-02-22 | Akop Szostak | Tagi: Dieta Zdrowe tłuszcze Masło orzechowe Śniadanie
Ile razy będąc na diecie odchudzającej mieliście niepohamowaną chęć sięgnięcia po coś słodkiego? Każdy zdaje sobie sprawę, że to może zaburzyć skuteczność programu dietetycznego. Jednak pokusa jest tak wielka, ze nie można jej się oprzeć.

Cóż, kilka tygodni ciężkiej pracy zostały zmarnowało się w zaledwie kilka godzin. Jesteśmy tak zdołowani tym, ze całkowicie zaprzestajemy odchudzania.
Czy wiecie, że nie musiało to się tak skończyć? Wystarczy włączyć do swojego menu kilka smakołyków. Poprawią one walory smakowe potraw i pozwolą na przetrwanie kolejnych tygodni rygoru dietetycznego. W końcu już nie będzie on taki straszny.

Co wybrać ?

Wybór powinien być starannie przez nas przemyœślany. Mówiąc o smakołyku, nie mam na myœli paczki chipsów czy ciastek czekoladowych. Mamy obecnie dostęp do ogromnej gamy produktów dietetycznych. nie zawierają one cukrów prostych oraz sztucznych substancji słodzących, które pobudzają apetyt. Jedną z propozycji z pewnoœścią powinno zostać masło orzechowe.

Czym jest mało orzechowe ?

Jest to wyrób spożywczy, wytwarzany z różnego rodzaju orzechów. Początkowo były to orzechy ziemne, jednak dziśœ wybór jest znacznie większy. Możemy trafić na masła z orzechów włoskich, migdałów, laskowych oraz innych owoców tej grupy. Po raz pierwszy masło orzechowe pojawiło się w XIX wieku w Ameryce. Twórcą był lekarz John Harvey Kellogg. Jak głosi anegdota, wynalazł je jako smaczny substytut mięsa dla osób bezzębnych. Kellogg jest również znany z wynalazku płatków kukurydzianych. W Stanach Zjednoczonych masło orzechowe jest najpopularniejszą pastą do kanapek. Tak zwany „national sandwich”, który składa się z dwóch kromek pieczywa kanapki z masłem orzechowym i dżemem „peanutbutter and jelly”.

Drugim krajem co do popularnoœści spożywania masła orzechowego jest Holandia. Produkt ten zwany jest tam jako „Pindakaas”. Trafiło ono tam po raz pierwszy po II Wojnie Światowej. Produkcję rozpoczęto w roku 1948. Od tej daty, holenderskie dzieci są praktycznie wychowywane na tym maśœle.

Dlaczego warto jeśœć masło orzechowe ?

Jest ono cennym Ÿźródłem:
• niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
• białka o wysokiej wartoœci biologicznej
• składników mineralnych (fosfor, magnez) i witamin (wit. E, oraz z grupy B),
• błonnika

Są więc korzystnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, poprzez hamowanie apetytu. Obniżają cholesterol we krwi, wzmacniają kośœci (jako ze są źŸródłem łatwo przyswajalnego wapnia), zwalczają współczesne choroby cywilizacyjne (nowotwór, cukrzyca tupu II).

Skład oraz właœściwośœci masła orzechowego

Jak już wspomniałem wyżej, składa się ono z głownie z różnego rodzajów orzechów. Może nas to zdziwić, ale generalnie orzechy są owocami. Składają się one z nasiona pokrytego skórką oraz pokryte są twardą łupiną. Opis ten jest z naukowego punktu widzenia oraz dotyczy głownie orzechów laskowych. Przedstawicieli tej grupy jest oczywiœście znacznie więcej.

Najbardziej pospolitym masłem jest z orzechów ziemnych (arachidonowych). Są one również najpopularniej spożywaną grupą wœród konsumentów. Jednak są one przedstawicielami grupy roœślin jednorocznych. Orzech ten zawiera duże ilośœci tłuszczów. Przewagę stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia. Wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo są Ÿźródłem witaminy E, niacyny, kwasu foliowego, wykazują więc właśœciwośœci antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki).

Są obfite w magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu. Zawarte w nich białko stanowi aż 25%. Mimo ze jest ono pochodzenia roœślinnego, charakteryzuje się wysoką strawnośœcią. Zawiera witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, oraz inne składniki mineralne.

Wartoœść na 100g produktu

Energia 595 kcal
Białko 25.7 g
Tłuszcze 46.1 g
nasycone 6.1 g
jednonienasycone 22.9g
wielonienasycone 14,6 g
Węglowodany 12 g.

Również ogromną popularnośœcią cieszą się masła z orzechów laskowych. Są one owocem leszczyny pospolitej i z pewnością są najbardziej kaloryczne ze wszystkich orzechów. Podobnie do orzechów zmiennych są bardzo zdrowe! Zawierają tłuszcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Procentowy udział ich sięga do 60%, z czego aż 46% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują poziom cholesterolu (obniżają negatywną frakcję LDL), pozwalają na utrzymanie w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.

Posiadają 15% białka o zbliżonym profilu aminokwasowym do ludzkiego, co czyni je wysoce korzystnym dla nas. Jest źŸródłem błonnika pokarmowego, który hamuje apetyt oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminy z grupy B, niezbędne do podstawowych czynnośœci metabolicznych, a także wiele składników mineralnych (chociażby wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas). Stanowi doskonałe źŸródło dobrze tolerowanego wapnia dla koœści, co czyni je alternatywą dla produktów mlecznych. Masło z orzechów laskowych zawiera także fitosterole oraz inne związki o właœciwościach antyoksydacyjnych. Zwalczają one substancje chemiczne, powstałe na skutek przemian metabolicznych, zwane inaczej wolne rodniki. Niszczą one komórki ciała i doprowadzają do zmian patologicznych.

Wartoœć na 100g produktu

Energia 638 kcal
Białko 14.4 g
Tłuszcze 63 g
nasycone 4.51 g
jednonienasycone 48.8 g
wielonienasycone 6.56 g
Węglowodany 14.9 g

Są to z pewnoœścią najpopularniejsze, lecz nie jedyne masła orzechowe. Możemy dostać również z migdałów, nerkowców lub orzechów włoskich. Każde z nich cechuje wysoka zawartośœć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, związków o charakterze antyoksydacyjnym oraz duża obecnoœść witamin i minerałów.

Podobne pasty do kanapek można uzyskać również z nasion sezamu, które również są bardzo zdrowe, a smakiem przypominają chałwę. W końcu z nich jest ona wykonana.

Produkcja masła orzechowego odbywa się w poszczególnych etapach:

• prażenie orzechów,
• szybkie chłodzenie (w celu ochrony przed nadmierną utratą oleju),
• usunięcie łupinek oraz „serca” - gorzkiej częœci orzeszka
• mielenie na pastę,
• dodawanie reszty składników (sól,  tłuszcze roœślinne, inne składniki)
• pakowanie otrzymanej masy w słoiki.

Czym się kierować przy zakupie ?

I znów stajemy przed ważnym wyborem. Współczesny rynek jest wolny, a na obieg trafia masa produktów. Każdy producent zapewnia ze jego wyrób jest w 100% naturalny i nie zawiera konserwantów. Lecz gdy przyjrzymy się małemu drukowi na opakowaniu, widzimy ze w składzie mamy zbędne składniki. Prawdziwe masło orzechowe powinno składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roœślinnego.
Akop Szostak - mistrz Europy w kulturystyce i trener w First Class Fitness - zapraszamy na fanpage autora na Facebooku https://www.facebook.com/AkopSzostak

Dodaj komentarz

Wpisz kod z obrazka
Aby komentować pod stałym nickiem - zaloguj się / załóż konto.

Zaloguj się

Login Hasło
Zapamiętaj
8

Komentarze do:

Masło orzechowe - co to jest i jakie wybrać?

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Raba
No to już mam pomysł czym sobie osłodzić życie :D Chociaż pewnie znaleźć prawdziwe masło orzechowe bez zbędnych dodatków nie jest wcale łatwo.
2013-05-27 13:45
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
xxx
podobno podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu można dostać masło orzechowe dobrej jakości, czekam kiedy znowu będzie dostępne :D
2013-06-03 15:45
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Ostry
@xxx kiedyś jadłem to masło orzechowe z Lidla... tragedia ;c
2013-06-06 15:42
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Kimura
czyli ze mozna smialo herbate maslem slodzic :)
2013-06-06 19:45
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Filip
We Wrocławiu rewelacyjne masło do kupienia tylko Astrze. Tubylcy wiedzą o co chodzi. Bez soli i skład idelany.
2013-08-26 18:57
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
sinus
"Najbardziej pospolitym masłem jest z orzechów ziemnych (arachidonowych). Są one również najpopularniej spożywaną grupą wœród konsumentów. Jednak są one przedstawicielami grupy roœślin jednorocznych." Kto to pisał, czy powinien wrócić do podstawówki i dlaczego koniecznie tak?
2014-04-13 02:43
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
dziadek harley
niespodkalem sklepu gdzie morznabybylo kupic maslo orzechowe
2014-10-10 21:19
Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
kate
Masło najlepiej zrobić samemu. Dobry blender ręczny, orzechy ziemne 300-400 gram (prażone, niesolone), parę ziarenek soli himalajskiej, można dodać łyżeczkę miodu i/lub troszkę oliwi. żadne masło ze sklepu nie będzie tak dobre.
2017-03-17 20:10

Podobne wiadomości

Podobne galerie

Najczęściej czytane

Tagi

Najnowsze WIDEO

Nowe GALERIE ZDJĘĆ