Masło orzechowe - co to jest i jakie wybrać?
Ile razy będąc na diecie odchudzającej mieliście niepohamowaną chęć sięgnięcia po coś słodkiego? Każdy zdaje sobie sprawę, że to może zaburzyć skuteczność programu dietetycznego. Jednak pokusa jest tak wielka, ze nie można jej się oprzeć.
Cóż, kilka tygodni ciężkiej pracy zostały zmarnowało się w zaledwie kilka godzin. Jesteśmy tak zdołowani tym, ze całkowicie zaprzestajemy odchudzania.
Czy wiecie, że nie musiało to się tak skończyć? Wystarczy włączyć do swojego menu kilka smakołyków. Poprawią one walory smakowe potraw i pozwolą na przetrwanie kolejnych tygodni rygoru dietetycznego. W końcu już nie będzie on taki straszny.
Co wybrać ?
Wybór powinien być starannie przez nas przemyślany. Mówiąc o smakołyku, nie mam na myli paczki chipsów czy ciastek czekoladowych. Mamy obecnie dostęp do ogromnej gamy produktów dietetycznych. nie zawierają one cukrów prostych oraz sztucznych substancji słodzących, które pobudzają apetyt. Jedną z propozycji z pewnością powinno zostać masło orzechowe.
Czym jest mało orzechowe ?
Jest to wyrób spożywczy, wytwarzany z różnego rodzaju orzechów. Początkowo były to orzechy ziemne, jednak dziś wybór jest znacznie większy. Możemy trafić na masła z orzechów włoskich, migdałów, laskowych oraz innych owoców tej grupy. Po raz pierwszy masło orzechowe pojawiło się w XIX wieku w Ameryce. Twórcą był lekarz John Harvey Kellogg. Jak głosi anegdota, wynalazł je jako smaczny substytut mięsa dla osób bezzębnych. Kellogg jest również znany z wynalazku płatków kukurydzianych. W Stanach Zjednoczonych masło orzechowe jest najpopularniejszą pastą do kanapek. Tak zwany „national sandwich”, który składa się z dwóch kromek pieczywa kanapki z masłem orzechowym i dżemem „peanutbutter and jelly”.
Drugim krajem co do popularności spożywania masła orzechowego jest Holandia. Produkt ten zwany jest tam jako „Pindakaas”. Trafiło ono tam po raz pierwszy po II Wojnie Światowej. Produkcję rozpoczęto w roku 1948. Od tej daty, holenderskie dzieci są praktycznie wychowywane na tym maśle.
Dlaczego warto jeść masło orzechowe ?
Jest ono cennym źródłem:
• niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
• białka o wysokiej wartoci biologicznej
• składników mineralnych (fosfor, magnez) i witamin (wit. E, oraz z grupy B),
• błonnika
Są więc korzystnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, poprzez hamowanie apetytu. Obniżają cholesterol we krwi, wzmacniają kości (jako ze są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia), zwalczają współczesne choroby cywilizacyjne (nowotwór, cukrzyca tupu II).
Skład oraz właściwości masła orzechowego
Jak już wspomniałem wyżej, składa się ono z głownie z różnego rodzajów orzechów. Może nas to zdziwić, ale generalnie orzechy są owocami. Składają się one z nasiona pokrytego skórką oraz pokryte są twardą łupiną. Opis ten jest z naukowego punktu widzenia oraz dotyczy głownie orzechów laskowych. Przedstawicieli tej grupy jest oczywiście znacznie więcej.
Najbardziej pospolitym masłem jest z orzechów ziemnych (arachidonowych). Są one również najpopularniej spożywaną grupą wród konsumentów. Jednak są one przedstawicielami grupy roślin jednorocznych. Orzech ten zawiera duże ilości tłuszczów. Przewagę stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia. Wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo są źródłem witaminy E, niacyny, kwasu foliowego, wykazują więc właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki).
Są obfite w magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu. Zawarte w nich białko stanowi aż 25%. Mimo ze jest ono pochodzenia roślinnego, charakteryzuje się wysoką strawnością. Zawiera witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, oraz inne składniki mineralne.
Wartość na 100g produktu
Energia 595 kcal
Białko 25.7 g
Tłuszcze 46.1 g
nasycone 6.1 g
jednonienasycone 22.9g
wielonienasycone 14,6 g
Węglowodany 12 g.
Również ogromną popularnością cieszą się masła z orzechów laskowych. Są one owocem leszczyny pospolitej i z pewnością są najbardziej kaloryczne ze wszystkich orzechów. Podobnie do orzechów zmiennych są bardzo zdrowe! Zawierają tłuszcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Procentowy udział ich sięga do 60%, z czego aż 46% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują poziom cholesterolu (obniżają negatywną frakcję LDL), pozwalają na utrzymanie w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Posiadają 15% białka o zbliżonym profilu aminokwasowym do ludzkiego, co czyni je wysoce korzystnym dla nas. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który hamuje apetyt oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminy z grupy B, niezbędne do podstawowych czynności metabolicznych, a także wiele składników mineralnych (chociażby wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas). Stanowi doskonałe źródło dobrze tolerowanego wapnia dla kości, co czyni je alternatywą dla produktów mlecznych. Masło z orzechów laskowych zawiera także fitosterole oraz inne związki o właciwościach antyoksydacyjnych. Zwalczają one substancje chemiczne, powstałe na skutek przemian metabolicznych, zwane inaczej wolne rodniki. Niszczą one komórki ciała i doprowadzają do zmian patologicznych.
Wartoć na 100g produktu
Energia 638 kcal
Białko 14.4 g
Tłuszcze 63 g
nasycone 4.51 g
jednonienasycone 48.8 g
wielonienasycone 6.56 g
Węglowodany 14.9 g
Są to z pewnością najpopularniejsze, lecz nie jedyne masła orzechowe. Możemy dostać również z migdałów, nerkowców lub orzechów włoskich. Każde z nich cechuje wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, związków o charakterze antyoksydacyjnym oraz duża obecność witamin i minerałów.
Podobne pasty do kanapek można uzyskać również z nasion sezamu, które również są bardzo zdrowe, a smakiem przypominają chałwę. W końcu z nich jest ona wykonana.
Produkcja masła orzechowego odbywa się w poszczególnych etapach:
• prażenie orzechów,
• szybkie chłodzenie (w celu ochrony przed nadmierną utratą oleju),
• usunięcie łupinek oraz „serca” - gorzkiej częci orzeszka
• mielenie na pastę,
• dodawanie reszty składników (sól, tłuszcze roślinne, inne składniki)
• pakowanie otrzymanej masy w słoiki.
Czym się kierować przy zakupie ?
I znów stajemy przed ważnym wyborem. Współczesny rynek jest wolny, a na obieg trafia masa produktów. Każdy producent zapewnia ze jego wyrób jest w 100% naturalny i nie zawiera konserwantów. Lecz gdy przyjrzymy się małemu drukowi na opakowaniu, widzimy ze w składzie mamy zbędne składniki. Prawdziwe masło orzechowe powinno składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roślinnego.
Cóż, kilka tygodni ciężkiej pracy zostały zmarnowało się w zaledwie kilka godzin. Jesteśmy tak zdołowani tym, ze całkowicie zaprzestajemy odchudzania.
Co wybrać ?
Wybór powinien być starannie przez nas przemyślany. Mówiąc o smakołyku, nie mam na myli paczki chipsów czy ciastek czekoladowych. Mamy obecnie dostęp do ogromnej gamy produktów dietetycznych. nie zawierają one cukrów prostych oraz sztucznych substancji słodzących, które pobudzają apetyt. Jedną z propozycji z pewnością powinno zostać masło orzechowe.
Czym jest mało orzechowe ?
Jest to wyrób spożywczy, wytwarzany z różnego rodzaju orzechów. Początkowo były to orzechy ziemne, jednak dziś wybór jest znacznie większy. Możemy trafić na masła z orzechów włoskich, migdałów, laskowych oraz innych owoców tej grupy. Po raz pierwszy masło orzechowe pojawiło się w XIX wieku w Ameryce. Twórcą był lekarz John Harvey Kellogg. Jak głosi anegdota, wynalazł je jako smaczny substytut mięsa dla osób bezzębnych. Kellogg jest również znany z wynalazku płatków kukurydzianych. W Stanach Zjednoczonych masło orzechowe jest najpopularniejszą pastą do kanapek. Tak zwany „national sandwich”, który składa się z dwóch kromek pieczywa kanapki z masłem orzechowym i dżemem „peanutbutter and jelly”.
Drugim krajem co do popularności spożywania masła orzechowego jest Holandia. Produkt ten zwany jest tam jako „Pindakaas”. Trafiło ono tam po raz pierwszy po II Wojnie Światowej. Produkcję rozpoczęto w roku 1948. Od tej daty, holenderskie dzieci są praktycznie wychowywane na tym maśle.
Dlaczego warto jeść masło orzechowe ?
Jest ono cennym źródłem:
• niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
• białka o wysokiej wartoci biologicznej
• składników mineralnych (fosfor, magnez) i witamin (wit. E, oraz z grupy B),
• błonnika
Są więc korzystnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, poprzez hamowanie apetytu. Obniżają cholesterol we krwi, wzmacniają kości (jako ze są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia), zwalczają współczesne choroby cywilizacyjne (nowotwór, cukrzyca tupu II).
Skład oraz właściwości masła orzechowego
Jak już wspomniałem wyżej, składa się ono z głownie z różnego rodzajów orzechów. Może nas to zdziwić, ale generalnie orzechy są owocami. Składają się one z nasiona pokrytego skórką oraz pokryte są twardą łupiną. Opis ten jest z naukowego punktu widzenia oraz dotyczy głownie orzechów laskowych. Przedstawicieli tej grupy jest oczywiście znacznie więcej.
Najbardziej pospolitym masłem jest z orzechów ziemnych (arachidonowych). Są one również najpopularniej spożywaną grupą wród konsumentów. Jednak są one przedstawicielami grupy roślin jednorocznych. Orzech ten zawiera duże ilości tłuszczów. Przewagę stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia. Wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo są źródłem witaminy E, niacyny, kwasu foliowego, wykazują więc właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki).
Są obfite w magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu. Zawarte w nich białko stanowi aż 25%. Mimo ze jest ono pochodzenia roślinnego, charakteryzuje się wysoką strawnością. Zawiera witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, oraz inne składniki mineralne.
Wartość na 100g produktu
Energia 595 kcal
Białko 25.7 g
Tłuszcze 46.1 g
nasycone 6.1 g
jednonienasycone 22.9g
wielonienasycone 14,6 g
Węglowodany 12 g.
Również ogromną popularnością cieszą się masła z orzechów laskowych. Są one owocem leszczyny pospolitej i z pewnością są najbardziej kaloryczne ze wszystkich orzechów. Podobnie do orzechów zmiennych są bardzo zdrowe! Zawierają tłuszcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Procentowy udział ich sięga do 60%, z czego aż 46% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Regulują poziom cholesterolu (obniżają negatywną frakcję LDL), pozwalają na utrzymanie w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Posiadają 15% białka o zbliżonym profilu aminokwasowym do ludzkiego, co czyni je wysoce korzystnym dla nas. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który hamuje apetyt oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminy z grupy B, niezbędne do podstawowych czynności metabolicznych, a także wiele składników mineralnych (chociażby wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas). Stanowi doskonałe źródło dobrze tolerowanego wapnia dla kości, co czyni je alternatywą dla produktów mlecznych. Masło z orzechów laskowych zawiera także fitosterole oraz inne związki o właciwościach antyoksydacyjnych. Zwalczają one substancje chemiczne, powstałe na skutek przemian metabolicznych, zwane inaczej wolne rodniki. Niszczą one komórki ciała i doprowadzają do zmian patologicznych.
Wartoć na 100g produktu
Energia 638 kcal
Białko 14.4 g
Tłuszcze 63 g
nasycone 4.51 g
jednonienasycone 48.8 g
wielonienasycone 6.56 g
Węglowodany 14.9 g
Są to z pewnością najpopularniejsze, lecz nie jedyne masła orzechowe. Możemy dostać również z migdałów, nerkowców lub orzechów włoskich. Każde z nich cechuje wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, związków o charakterze antyoksydacyjnym oraz duża obecność witamin i minerałów.
Podobne pasty do kanapek można uzyskać również z nasion sezamu, które również są bardzo zdrowe, a smakiem przypominają chałwę. W końcu z nich jest ona wykonana.
Produkcja masła orzechowego odbywa się w poszczególnych etapach:
• prażenie orzechów,
• szybkie chłodzenie (w celu ochrony przed nadmierną utratą oleju),
• usunięcie łupinek oraz „serca” - gorzkiej częci orzeszka
• mielenie na pastę,
• dodawanie reszty składników (sól, tłuszcze roślinne, inne składniki)
• pakowanie otrzymanej masy w słoiki.
Czym się kierować przy zakupie ?
I znów stajemy przed ważnym wyborem. Współczesny rynek jest wolny, a na obieg trafia masa produktów. Każdy producent zapewnia ze jego wyrób jest w 100% naturalny i nie zawiera konserwantów. Lecz gdy przyjrzymy się małemu drukowi na opakowaniu, widzimy ze w składzie mamy zbędne składniki. Prawdziwe masło orzechowe powinno składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roślinnego.
Akop Szostak - mistrz Europy w kulturystyce i trener w First Class Fitness - zapraszamy na fanpage autora na Facebooku https://www.facebook.com/AkopSzostak
Zaloguj się
8
Komentarze do:
Masło orzechowe - co to jest i jakie wybrać?

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Raba
No to już mam pomysł czym sobie osłodzić życie :D Chociaż pewnie znaleźć prawdziwe masło orzechowe bez zbędnych dodatków nie jest wcale łatwo.
2013-05-27 13:45

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
xxx
podobno podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu można dostać masło orzechowe dobrej jakości, czekam kiedy znowu będzie dostępne :D
2013-06-03 15:45

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Ostry
@xxx kiedyś jadłem to masło orzechowe z Lidla... tragedia ;c
2013-06-06 15:42

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Kimura
czyli ze mozna smialo herbate maslem slodzic :)
2013-06-06 19:45

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
Filip
We Wrocławiu rewelacyjne masło do kupienia tylko Astrze. Tubylcy wiedzą o co chodzi. Bez soli i skład idelany.
2013-08-26 18:57

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
sinus
"Najbardziej pospolitym masłem jest z orzechów ziemnych (arachidonowych). Są one również najpopularniej spożywaną grupą wród konsumentów. Jednak są one przedstawicielami grupy roślin jednorocznych."
Kto to pisał, czy powinien wrócić do podstawówki i dlaczego koniecznie tak?
2014-04-13 02:43

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
dziadek harley
niespodkalem sklepu gdzie morznabybylo kupic maslo orzechowe
2014-10-10 21:19

Komentarze do: Masło orzechowe - co to jest i jakie...
kate
Masło najlepiej zrobić samemu. Dobry blender ręczny, orzechy ziemne 300-400 gram (prażone, niesolone), parę ziarenek soli himalajskiej, można dodać łyżeczkę miodu i/lub troszkę oliwi. żadne masło ze sklepu nie będzie tak dobre.
2017-03-17 20:10
Podobne wiadomości





Podobne galerie
Najczęściej czytane

